maanantai 12. syyskuuta 2016

Pikkuisten tallin uusi asukas & viime aikojen ratsastuskuulumiset

Postaustaukoa on kertynyt jonkin verran, johtuen mm. koulukiireistä ja tämän viikon sairasteluista. Paljon on kuitenkin tässä välissä ehtinyt tapahtua, joten luvassa on pitkä postaus!

Pikkuisten tallille saapui pari viikkoa sitten uusi poni. Hirveästi en vielä tiedä tästä ponista mitään, sillä en ole päässyt käymään pikkuisten tallilla parin viikon sisällä kovin montaa kertaa. Ponin nimi on kuitenkin Ami ja jos nyt oikein muistan, sen rotu taisi olla eurooppalainen miniatyyrihevonen. Ami on ruuna, joten Midi sai vihdoin tarhakaverin, eikä sen tarvitse olla enää yksin. Midi ja Ami ovat tulleet todella hyvin toimeen keskenään.

Ami on todella kiltti luonteeltaan ja sen ulkonäkö on mitä sympaattisin! Amilla on myös todella persoonallinen ääni, sillä sen hirnunta on ihanan kimeä. Kooltaan Ami on nyt tallin pienin, vaikka muutkin ponit ovat koiran kokoisia.


Ami on pikkuisten omistajan kaverin oma, joten saa nyt nähdä, minkä verran tulen tämän ponin kanssa touhuamaan. Lähinnä vaan haen tarhasta ja ruokin. Apsu on aina ehdoton ykkönen!Sitten ratsastuskuulumisiin! Primuksella olen onneksi päässyt käymään ihan normaalisti. Sunnuntaitunneilla on ollut nyt estekausi, mistä en ole hirveän innoissani, kun en ole ollenkaan esteratsastaja-ainesta. Lauantaisin kouluvalmennuksessa on treenattu ihan normaalisti, lukuun ottamatta yhtä kertaa, kun meille tuli ulkopuolinen valmentaja.

27.8. meillä ei ollut lainkaan normaalia Talent-tuntia, vaan sen sijaan ohjelmassa oli talentvalmentaja Tiina Tarkkalan luento ja radan ratsastus. Luennolla puhuttiin mm. tavoitteiden asettamisesta, valmentautumisesta ja kilpailemisesta. Itse asetin itselleni seuraavanlaisia tavoitteita syyskaudelle:
 • Yli 62 % jokaisesta HeC-luokasta.
 • Ligerolla painon pitäminen laukassa sisäjalustimella (Ligero on niin leveä, että valun helposti ulospäin).
 • Muilla hevosilla siirtymisten ratsastamisen parantaminen (joillakin hevosilla tämä on vaan minulle niin vaikeaa, erityisesti laukasta raviin siirtyminen).
 • Parempien pysähdyksien ratsastaminen kouluradalla (erityisesti Ligeron kanssa on varottava, ettei se korjaa taakse).
Ratsastusosuus sujui ihan ok. Jo verryttelyssä Ligero tuntui vähän hitaalta ja siirtyessämme valmistautumaan radan puolelle se alkoi hyytyä entisestään. Yritin herätellä sitä laukannostojen avulla, mutta valmistautumisaika radan puolella venyikin aika pitkäksi, joten Ligero vain väsähti entisestään.

Ratana toimi jo entuudestaan tuttu E.B. Special. Radan ratsastus sujui kokonaisuudessaan ihan hyvin ja mukaan mahtui myös niitä pätkiä, jolloin Ligero kulki riittävän reippaasti, mutta monissa kohdissa se olisi saanut olla energisempi. Pituushalkaisijoista tuli todella suoria, mutta pysähdyksissä Ligero korjasi taas kerran taakse. Pitäisi vaan ajatella, että vähemmän kättä pysähdyksessä ja pohkeet hevosen lähellä. Siirtymiset onnistuivat ihan hyvin. Askeleenpidennykseen keventäen en saanut taaskaan tarpeeksi energiaa ja siinä tuli vähän kiemurtelua. Kumma kyllä, saan paljon parempia niistä askeleenpidennyksistä, joissa istun itse alhaalla, vaikka keventämisen pitäisi juuri helpottaa liikettä.

Tiinan palaute oli todella kiva kuulla. Olen kuulemma varma radan ratsastaja ja tiesin, mitä olin tekemässä. Kun C-radat sujuvat jo näin hyvin, siirtyminen Helppo B -tasolle oli hänen mielestään pian ajankohtaista. No, Ligero ei vielä kulje allani Helppo B:n vaatimusten mukaisesti, mutta katsotaan nyt, mitä aika tuo tullessaan. Olen nyt ratsastanut Ligerolla vuoden, jos ei lasketa lyhyttä jaksoa Nemon kanssa, eli on mahdollista, että valmennushevoseni vaihtuu jossain vaiheessa. Monet muut Primuksen hevoset ovat huomattavasti helpompia kuin Ligero. Ja jos hevonen ei vaihdu, niin sitten opettelen ratsastamaan Ligerolla tarpeeksi hyvin. Perusratsastukseni on kuitenkin kehittynyt huomattavasti Ligeron kanssa, minkä huomaan eniten, kun ratsastan jollain toisella hevosella, kuten vaikkapa Faunalla, jolla olen onneksi saanut mennä sunnuntaisin.

Primuksella on se käytäntö, että edes Helppo C:hen ei pääse kuka tahansa ja monet ratsastajat kilpailevat tasoaan alemmassa luokassa. Kokemattomammille kilpailijoille on ryhmäratsastusluokka, jossa minäkin kilpailin joitakin kertoja viime keväänä, kun harjoittelin mestaruuskisoja varten. Mestaruuskisoissahan oli poikkeuksellisen kovatasoinen ryhmäratsastusluokka, jossa tulin Ligeron kanssa sijalle 4/24 omilla ennätysprosenteillani 72,33.

E.B:stä sain tällä kertaa vain reilu 63 %. Ne olivat kuitenkin ihan hyvät prosentit siihen nähden, että tuomari oli varsin tiukka, eivätkä muutkaan saaneet kovin korkeita pisteitä. Täytyy aina muistaa, että prosentit ovat vain suuntaa antavat ja paljon tärkeämpää on itse ratsastus ja sen kehittäminen. Olin ihan tyytyväinen Ligeroon, vaikka olimmekin radalla kaukana täydellisyydestä. Rata oli kuitenkin rikkeetön ja yhteistyö pelasi ihan kohtuullisesti.28.8. menin sunnuntaitunnin Faunalla. Tällä kertaa meillä oli estetunti. Aloitimme verryttelemällä kevyessä ravissa ja hetken kuluttua aloimme tulla ravipuomeja. Fauna tuntui alkuun varsin epätasaiselta, mutta mitä pidemmälle tunti eteni, sitä paremmin Fauna alkoi liikkua ravissa ja olin moniin pätkiin tyytyväinen.

Sen jälkeen aloimme tulla laukkapuomeja, joilla Fauna innostui aika paljonkin. En saanut ihan kontrolloitua vauhtia, kun puolipidätteet eivät oikein menneet läpi.

Laukkapuomien jälkeen aloimme tulla esteitä, ensin yksittäisenä ja sitten sarjana. Tällä kertaa otin hieman lyhyemmät ohjat ja pyrin istumaan tiiviimmin satulassa, kun laukkasimme kentän ympäri. Sainkin Faunalle oikein kivan laukan, jonka hallitsin ja johon olin todella tyytyväinen.

Loppuraveissa Fauna oli hyppäämisen jälkeen todella energinen ja se esitti varsin hienoa ravia. Vaikka hyppääminen ei ole minun juttuni, tuntiin mahtui silti joitakin onnistumisia. Ja Fauna on niin ihana, että sen kanssa tekemisestä ei voi jäädä kuin vain hyvä mieli!


3.9. ratsastin Ligerolla kouluvalmennuksessa. Teimme perustyöskentelyä kaikissa askellajeissa ja harjoittelimme volttien, pituushalkaisijoiden sekä laukkalävistäjien ratsastusta. Aloitin voltit pari kertaa hieman liian pieninä, mutta sain korjattua tämän virheen tunnin aikana. Pituushalkaisijoista sain aika suoria ja pysähdyksissä Ligero ei korjannut ollenkaan taakse. Oioin hieman kulmassa ennen laukkalävistäjää, mutta sain laukan säilymään loppuun asti ja siirtymisistä raviin lävistäjän päässä tuli ihan hyviä. Kokonaisuudessaan tunti oli ihan onnistunut.


4.9. pääsin taas Faunan selkään. Meillä oli jälleen estetunti, mutta koska meitä oli aika vähän, saimme estetehtävät tehtyä nopeasti ja loppuun saimme tehdä itsenäisiä kouluratsastustehtäviä.

Etenkin alussa käynnissä ja ravissa Fauna oli taas hieman epätasainen ja se kulki ajoittain liian lyhyellä kaulalla. Alkuverkat teimme aika nopeasti, minkä takia en hirveästi päässyt työstämään Faunaa ennen hyppäämistä. Estetehtävätkään eivät menneet hirveän hyvin, sillä en saanut ihan täysin vauhtia hallittua. Fauna oli jotenkin poikkeuksellisen energisellä tuulella, mutta ainakin sekunteja säästyi kouluratsastustyöskentelylle, kun kaahasimme tehtävät läpi. Ei, minusta ei tule esteratsastajaa.

Lopputunnin kouluratsastusosuus sitä vastoin meni todella hyvin ja Fauna kuunteli todella hyvin apujani. Harjoittelin mm. käynti-ravisiirtymisiä suoralla linjalla uran sisäpuolella sekä askeleenpidennyksiä ravissa. Askeleenpidennyksessä tahti pääsi välillä vähän kiihtymään. Tein myös ympyröitä ja loivia kiemuroita. Menin ilman jalustimia, koska kouluratsastus estejalustimilla ei ole minun lempipuuhaani. Opettaja kehui istuntaani, mutta minun pitäisi muistaa pitää alapohje lähempämpänä ilman jalustimia mentäessä.


9.9. oli minun 15-vuotissyntymäpäiväni ja sen kunniaksi suuntasimme Porvooseen Roxin luo (edellisestä ratsastuksestani Roxilla voi lukea täältä). Ratsastin myös tällä kertaa sekä maneesissa että tallin läheisellä sänkipellolla. Sain jälleen yksityistunnin.

Työskentelin paljon ympyröillä ja tein siirtymisiä askellajista toiseen. Kokonaisuudessaan ratsastus meni ihan kivasti, vaikka olinkin ollut edelliset päivät kuumeessa, mutta ihan en saanut vatsalihaksiani palautettua työhön. Tämän huomasi etenkin siirtymisissä laukasta suoraan käyntiin, joissa siirtyminen valui hieman liian pitkäksi. Roxin liikkeet ovat sen verran suuret, että niissä istuminen ei käy ihan yhtä helposti kuin Ligeron kanssa. Ihan alussa minulla oli vaikeuksia hevosen suoruuden kanssa, mutta aika äkkiä oivalsin, kuinka Roxia tulikaan ratsastaa. Välillä ohja pääsi valumaan liian pitkäksi ja laukassa sisäkylkeni taittui ajoittain hieman kasaan. Tuttuja ongelmia kummatkin. Tosin Faunan kanssa meinaan ottaa ohjat välillä liian lyhyelle, eli tämä on hevoskohtaista.

Kokonaisuudessaan tästä ratsastuksesta jäi todella hyvä mieli, sillä Roxi on kerrassaan mahtava hevonen. Tämä ratsastus oli kyllä paras syntymäpäivälahja ikinä!

10.9. oli vuorossa taas kouluvalmennustunti Ligerolla. Verryttelimme itsenäisesti kaikissa askellajeissa, minkä jälkeen ratsastimme radan osia. Tämän syksyn ensimmäiset koulukilpailuharjoitukset Primuksella ovat kahden viikon päästä ja menen niissä E.B. Specialia (hyvästi ryhmäratsastus!).

Tunti oli ihan onnistunut. Verryttelyssä sain Ligeron todella kivaksi, kun tein tehtävää, jossa nostin laukan pitkällä sivulla ja tulin kulman läpi laukassa. Lyhyen sivun keskellä tein siirtymisen raviin. Lyhyen sivun ja kulman läpi Ligero ravasi todella hienoa ravia.

Itse rataharjoitukset sujuivat ihan hyvin, vaikka keskiympyrästä ravissa tein ensin liian pienen ja askeleenpidennykseen pitäisi saada vielä lisää energiaa. Askeleenpidennys oli kuitenkin parempi kuin yleensä.


11.9. eli eilen menin Faunalla taas estetunnin, jonka alkuun saimme onneksi pitkän kouluverryttelyn. Jälleen kerran Fauna oli alussa hieman epätasainen ja parani loppua kohden. Siirtymiset ravista käyntiin olivat meille tänään hieman vaikeita, mutta sen sijaan sain Faunan todella kivaksi laukkaympyrällä ja siirtymiset laukasta raviin onnistuivat paremmin kuin yleensä.

Myös esteosuus sujui yllättävän hyvin, sillä Fauna malttoi pysyä nahoissaan, toisin kuin edellisellä kerralla. Hyppäsimme ensin yksittäistä ja sen jälkeen kolmen esteen "rataa". Muuten sain ihan kivoja hyppyjä, mutta radalla yhdessä tiukassa kaarteessa tuli pieni väärinymmärrys, kun yritin varmistella, että saisin tehtyä sen tarpeeksi laajana, ja Fauna meinasi kääntyä kokonaan väärään suuntaan. Korjasin tilanteen nopeasti, joten pysyimme kuitenkin oikealla reitillä. Edelliseen kertaan verrattuna tämä oli huimaa kehitystä, sillä vauhti ei ollut enää hallitsematonta kaahotusta.

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus, ratsastat todella kauniisti! Kuvat ovat myös ihania, ja hyvää myöhästynyttä synttäriä!

  VastaaPoista
 2. Kylläpäs nyt postauksen kirjoitit :D Ihanan pitkä eikä ollenkaan vaikea lukee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että jaksoit lukea tämän romaanin loppuun asti.

   Poista
 3. Kiva postaus ja ihania varsinkin noi peltokuvat! Ja hyvää (todella) myöhäistä synttäriä! :D

  VastaaPoista