torstai 21. heinäkuuta 2016

Mestaruuskisat ja muita hevoskuulumisia

2.7. oli Espoon ratsastuskoulujen koulumestaruuskilpailut Primuksella. En päässyt vielä tänä vuonna Ligeron kanssa juniorimestaruuteen, Helppo B:hen, mutta sain osallistua kaikille avoimeen ryhmäratsastusluokkaan. Ennakkoajatukseni oli se, että ryhmäratsastusluokka olisi varmaan suunnilleen saman tasoinen kuin Primuksen rataharjoituksissa yleensä, eli sijoittuminen oli tavoitteeni. Kisapäivänä tulin kuitenkin toisiin aatoksiin, kun näin ensimmäisen ryhmän verryttelemässä. Ryhmäratsastuksen osallistujat näyttivät erittäin kokeneilta, sillä suuri osa oli taitavia aikuisia, ja minulle tuli sellainen tunne, etten oikein kuulu joukkoon. Loppujen lopuksi ryhmäratsastus taisikin olla kaiken kaikkiaan vähintään yhtä kovatasoinen kuin juniorimestaruus.

Kun olin saanut Ligeron valmiiksi, lähdin verryttelemään. Verkka meni ihan hyvin, mutta en saanut kuitenkaan mitään huippufiilistä. Ligero on hyvin tasainen hevonen: aloittelijakin pärjää sen kanssa ja saa sen kulkemaan kohtalaisesti, mutta kokeneen ratsastajan on hankala saada Ligeroa kulkemaan huippuhyvin. Ligero on kuitenkin siitä mukava kisakaveri, että radan puolella tulee harvemmin mitään suurempia yllätyksiä. Jos ei siis oteta lukuun meidän surkeaa esitystämme Ainossa, kun Ligero pelkäsi kuollakseen tuomaripäätyä. Muutaman kerran Ligero on myös vähän hyytynyt tai yrittänyt pysähtyä kakkaamaan kesken radan, mutta suurimmaksi osaksi menomme on ollut tasaista.

Itse rata meni juuri niin kuin olin ajatellutkin. Ainut yllätys oli ehkä se, että Ligero vähän innostui laukassa. Olisin voinut ottaa muutaman puolipidätteen lisää, mutta pelkäsin, että Ligero rikkoo kokonaan raviin. Jossain kohtaa painoni valui laukassa vähän liikaa ulos, mutta muuten oma istuntani näytti videolta katsottuna ihan siedettävältä.

Yleensä olen saanut ryhmäratsastuksesta 68 prosenttia. Se on ollut vakiotulos. Joskus olen saanut vähän vähemmän, mutta en koskaan enempää.

Ennen omien prosenttieni kuulemista muiden tuloksia kuunneltuani päättelin kuitenkin, että tuota 68:saa prosenttia olisi turha edes toivoa, sillä yllättävän monen prosentit alkoivat vitosella. Parhaiden prosentit pyörivät sillä hetkellä seitsemässäkymmenessä, jonne en ole koskaan yltänyt. Valmistelin jo etukäteen itseäni siihen pettymykseen, kun minäkin saisin vitosella alkavat prosentit. Päätin olla välittämättä pisteistä ja keskityin ehkäpä viimeiseen hetkeen Ligeron kanssa, kun hoidin sitä pois sen karsinassa. Syksyllä valmennushevoset saattavat nimittäin vaihtua.

Yhtäkkiä eräs kaverini tuli luokseni Ligeron karsinan luo ja kertoi, että olin luokan johdossa omilla ennätysprosenteillani 72,33! Suoritus ei tuntunut minusta mitenkään kummoiselta ja olen tässä salaa murehtinut sitä, kuinka huonosti kesän ratsastukset ovat menneet. Ennen mestaruuskisoja olin vakavasti sitä mieltä, että olen mennyt kesän aikana ratsastuksessa vain huonompaan suuntaan. Mutta ehkäpä tuo neljän prosentin parannus kertoo jotain muuta...

Vaikka en saakaan Ligeroa kulkemaan mitenkään erityisen hienosti, nykyisen valmentajan kanssa olen oppinut ratsastamaan tiet huolellisesti. Ja vaikka istunnassani on vielä paljon kehitettävää, se on kuitenkin tällä hetkellä perussiisti. Olen mennyt Ligerolla niin paljon, että yhteistyömme on myös ihan kivalla mallilla. Syksyllä jatketaan valmentautumista, mutta tällä hetkellä on kai ihan ok olla kerrankin tyytyväinen, kun olen kuitenkin oppinut vuoden aikana enemmän kuin koskaan ennen.

Lopulta tulin sijalle 4/24. Myös muut primuslaiset menestyivät hyvin ja minunkin koulutalentryhmästäni jokainen mestaruuskisoihin osallistunut sijoittui. Primus veikin kouluratsastuksen joukkuemestaruuskullan!


Mestaruuskisojen jälkeen Primus meni kiinni heinäkuuksi, kun hevoset lähtivät kesälaitumille. Olen käynyt nyt lähinnä uuden vuokraponini luona ja sen kanssa on mennyt erittäin hyvin. Siitä en kuitenkaan kerro enempää blogin puolella.

Pikkuisten luona on myös tullut oltua, joskaan ei ihan niin paljon kuin keväällä, kun olen nyt päässyt ratsastamaan enemmän muilla talleilla. Pikkuisilla käydessäni liikutan kuitenkin yleensä 1-3 ponia, jos ei satu olemaan sellainen päivä, jolloin kaikilla poneilla on tunti.

Myös ajamisesta on hyötyä ratsastusta ajatellen. Vaikka en istu hevosen selässä, se on silti jatkuvaa kommunikointia hevosen kanssa. Ajaessa näkee myös paremmin hevosen suoruuden, joka oli kouluvalmennuksessa minun kohdallani yksi kevään teemoista. Tähän mennessä liikutuskertoja (ratsastus tai ajo) on kertynyt vaivaiset 70 tämän kesäloman aikana. Vielä ehtii, vaikka en taida päästä ihan sataan asti.

Ja ovathan nämä pikkukaverit muutenkin parasta, mitä minulle on koskaan tapahtunut. Ihan mielelläni lappaan myös lantaa niiden hyvinvoinnin eteen.Viime viikolla kävin isovanhempieni luona ja samalla tuli käytyä myös Lempäälässä ratsastamassa, Ratsuniitty-nimisellä tallilla. Menin siellä koulutunnin Carmenilla. Talli vaikutti kivalta ja opetus oli hyvää. Carmenkin oli todella mukavan oloinen, vaikka se ei ehkä ollut ihan minun tyyppiseni. Carmen on nimittäin enemmän esteponi ja se tuntui laidunloman jälkeen vähän jäykältä. Siinä oli sitten vähän työstämistä... Lopputunnista saimme ravissa kivoja pätkiä, mutta kokonaisuus oli vähän epätasainen. No, aina ei voi mennä ihan putkeen. Sain opettajalta kuitenkin todella hyviä istuntaan ja omaan vinouteeni liittyviä vinkkejä ja aina on kiva kokeilla uutta hevosta.


Tämä kesä on ollut todella kiva. Olen nyt tähän mennessä kertonut jo kahdesta kohokohdasta: Fenixin leiristä ja mestaruuskisoista. Mutta kuten sananlasku kuuluu, ei kahta ilman kolmatta. Tänään tuli nimittäin koettua jotain todella erityistä. Ehkä ei nyt mitään räjäyttävää, mutta olen ainakin itse ihan fiiliksissä, ja lasken tämän ehdottomasti kesän kohokohtiin. Mutta jotta tästä postauksesta ei tulisi liian pitkä, taidan kirjoittaa siitä sitten ensi postauksessa. Tiedossa on myös muutamia Midin ja Mixun kanssa otettuja yhteiskuvia, (sillä varauksella tietenkin, että niistä tuli onnistuneita, kun kuvat ovat tällä hetkellä Katjan koneella). Lisäksi olen suunnitellut yhtä hieman "luovempaa" postausta kommenteissa esitettyjen toiveiden perusteella.

Millaisia postauksia te toivoisitte?

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Hirveästi onnea mestaruuskisoissa sijoittautumisesta, sun kannattaakin olla supertyytyväinen! :)

  liinaus.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon! Sijoittuminen siinä seurassa oli minulle kyllä täysi yllätys.

  Todella ihanaa, että jaksat kommentoida näin ahkerasti. Kommenteistasi tulee aina niin hyvä mieli!

  VastaaPoista
 3. Hyvä Jenny! Aina on parantamisen varaa, mutta mikäs minä olen sinua opettamaan olethan paljon parempi.

  kitinkeppari.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Harjoittelemalla oppii pikku hiljaa.

   Poista